Prostat Bezi Nedir?
Prostatit; Prostat bezi, ya da daha sık kullanıldığı şekli ile prostat erkek üreme sistemine dahil bir organdır. Öncelikli görevi semen (boşalma sırasında penisten gelen sıvının tümüne verilen isim) için sıvı üretmektir.
Yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde ve 30gr ağırlığındadır. Mesanenin hemen altında ve rektumun (kalın bağırsağın en son kısmı) hemen önünde yer alır. İdrarın dışarı atıldığı kanalı (üretra) çepeçevre sarar.
Prostatit Nedir?
Prostatit genellikle pelvik bölgede ve çevresinde görülen ağrı ile karakterize tabloya verilen genel isimdir ve her yaştan erkeği etkileyebilir. Sebebi çoğu zaman ya bakterilere bağlı bir enfeksiyon ya da farklı bir uyaran sonucu prostatit bezinde gelişen inflamasyondır.
Prostatit Semptomları Nelerdir?
Şikayetlerinizi eksiksiz ve açık bir şekilde anlatmanız hastalığınızın doğru sınıflandırılması için oldukça önemlidir. Çünkü bundan sonraki tedavi hastalığınızın nedeninin doğru olarak belirlenmesine bağlıdır.
Kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromu prostat ve bölgesel sinirlerdeki inflamasyona bağlıdır ve bir enfeksiyon yoktur. Şikayetler haftalar ya da aylarca sürebilir. En sık karşılaşılan şikayetler idrar yaparken ağrı ve yanma, mesane, testisler, penis ve anüs bölgesinde ağrı ve boşalma esnasında ağrıdır.
Kronik Bakteriyel Prostatit, bakterilere bağlı ortaya çıkar ve çok daha az rastlanan formudur. Şikayetler dönemsel olarak ortaya çıkar ve kendinizi iyi hissettiğiniz dönemleri şikayetlerin olduğu dönemler takip eder. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ihtiyacı, istirahat halinde mesane çevresinde, testislerde, peniste ve anüste ağrı ve boşalma anında ağrı ile kendisini belli eder.
Akut Bakteriyel Prostatit de yine bakterilerle ilişkilidir ve nadir olarak gelişir. Şikayetler aniden ortaya çıkar ve çoğu zaman oldukça ağrılı seyreder. Acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Ateş, titreme, halsizlik, kendini kötü hissetme ve idrar yaparken şiddetli ağrı ve zorlanma sık karşılaşılan semptomlardır.
Prostatit Neden Olur?
Prostatit ile başvuran hastalarda çoğu zaman net bir sebep bulunamamaktadır. Şüpheli cinsel ilişki, sonda takılması, idrar yollarında ya da mesanede bir enfeksiyon varlığı risk oluştursa da çoğu hastada bunların hiçbiri yoktur.
Ayrıca her pelvik ağrı da prostatite bağlı değildir. Pelvik taban kaslarındaki gerginlik, prostatik taşları, üretrada (mesaneden dışarı açılan idrar kanalı) darlık, prostat kanser, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) de pelvik ağrı sebebi olabilir.
Prostatit Tanısı Nasıl Konur?
Öncelikle hekiminizin şikayetinize yönelik detaylı bir hikaye alması gerekecek. Bu hikayeye geçirilmiş işlemler ve operasyonlar, cinsel ilişki alışkanlıklarınız, kullandığınız ilaçlar da dahil olacaktır. Bunun dışında parmakla prostat muayenesi hem prostat boyutları hem de ağrı varlığını kontrol etmek için yapılır.
Daha detaylı inceleme için transrektal ultrasonografi ve sistoskopi yapılması da gerekebilir. Yine gerekli durumlarda çeşitli kan ve idrar testleri ve işeme testi (üroflowmetre – işeme anında idrar akım hızının ölçüldüğü test) yaptırmanızı da isteyebilir.
Prostatit Nasıl Tedavi Edilir?
Prostatit tedavisi hastalığın tipine göre farklılık göstermektedir. Genellikle tek bir tedavi değil, birden fazla tedavi şekli sıra ile ya da birlikte kombinasyon şeklinde uygulanır.
Genellikle antibiyotikler ilk basamak tedavi olarak önerilir. Amaç eğer varsa bakterileri ortadan kaldırmaktır. Eğer işe yaramaz ise BPH tedavisinde kullanılan ilaçlar rahatlama sağlaması için geçici bir süre önerilebilir. Ağrı kesici olarak bildiğimiz anti-inflamatuvar ilaçlar da eğer kullanmanıza engel bir durum yoksa inflamasyonu azaltmak için kullanılabilir.
Prostat masajı ve biyofeedback de uygulanabilecek ve hekiminiz tarafından size önerilebilecek diğer tedavi yöntemleridir.
Bu arada siz de rahatlamak için evde sıcak su banyosu, sıcak su torbası ya da ortası açık mindere oturmak gibi basit yöntemleri deneyebilirsiniz.
Kilo kaybı, diyetin uyarlanması ve pelvik taban kaslarını gevşetmeye yönelik egzersizlerin öğrenilmesi de fayda sağlayacaktır.
Şu an için faydası kanıtlanmış bitkisel kaynaklı ilaç ya da gıda takviyesinin bulunmadığını belirtmek isterim.
Akupunkturun kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromu hastalarında fayda sağladığını gösteren çalışmalar mevcut. O nedenle akupunktur tedavisine uygun olup olmadığınızı hekiminize danışabilirsiniz.
Son olarak çok nadir durumlarda ve bir patolojinin kesin olarak gösterilebildiği durumlarda prostat ya da üretraya yönelik cerrahi tedaviler önerilebilir.
Prostatit Tedavisi Fiyatları 2025
Prostatit tedavisi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.